Ana Sayfa / Ağ Günlükleri / pandorax günlüğü / 30 Kasım Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği Günü

30 Kasım Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği Günü

İnsanlar  tarih boyunca  ticari veya kişisel anlamda işlerini kolaylaştırmak amacıyla mekanik ve elektronik hatta biyolojik araçlar geliştirdiler. Günümüzdeki anlamıyla mühendisliğin gelişmediği devirlerde bile posta güvercini yada atlı posta gibi metodlarla haberleşme ihtiyacı en hızlı şekillerde çözülmeye çalışıldı. Tabii, her haberleşme methodu içinde bir takım riskleri de barındırıyordu, posta güvercinlerini durdurup gönderiyi değiştirmek veya atlı posta erinin yerine başka birini göndermek gibi yöntemler ilk hack örnekleri olarak dikkat çekebilir. 

 

Geçtiğimiz yüzyılda bu araçlardan biri olan bilgisayarın ve sonrasında internetin hayatımıza girmesi güvenlik ve gizlilik endişelerini bizlerin sıradan hayatlarına da  getirdi. “Bilgisayar  Güvenliği Günü” aracılığıyla her yıl 30 Kasım’ da, şahıs / şirketler verilerinin ve cihazlarının güvenliği için tedbirler alınması yönünde teşvik ediliyor.Bu kapsamda  kullanıcılarda  bilgisayar ve internet bilincinin oluşturulması hedefleniyor.
 

Business Insider’in araştırmasına göre; 2020 yılına gelindiğinde her insanın ortalama 4 elektronik cihazla internete bağlanacağı, böylece  yaklaşık 24 milyar cihazın küresel ağa dahil olacağı tahmin ediliyor.Bu da gösteriyor ki, artan güvenlik ve gizlilik ihtiyacı, güvenlik şirketleri ve kötü yazılım üreten şahıs/şirketler arasında büyük bir savaşın temelini oluşturacak.

 

Bugünün önemi üzerine bilgi güvenliğimizi sağlamak adına yapabilcekleriniz neler olabilir ?

 

En teknolojiden bihaber gazetenin veya HD yayın ile basiretsiz televizyon dizileri yayınlayan kanalların bile ana haber bültenlerinde ilk kez “şifrenizi böyle böyle seçmelisiniz” dedikleri zaman doğan çocuklar artık birer yazılımcı olarak hayatımızda olduklarına göre şifre seçme konusundaki hassasiyete hiç değinmeden geçebileceğimizi düşünüyoruz. Neticede bankacılıktan internette okey oynamacılığa kadar hayatımızın her yerinde aynı şifreleri kullanmamamız gerektiğini bizden öğrenecek değilsiniz. Ancak “social hacking” denen kavramı yeniden hatırlatmayı da önemli görüyoruz. Neticede son 20 senedir hesap bilgilerini başkasına kaybeden insanların pek çoğu, seçtikleri şifrelerin hayatlarında önem arz eden kişi, yer ve veya tarihlerden oluşması sonucu gerçekleştiği bir gerçek.

 

Ekonomik olarak bakacak olduğumuzda “tedbirli olmanın, oluşan zararı gidermekten her zaman daha ucuz” olduğu gerçeğini göreceğiz. Bu yüzden de benim başıma gelmez demeden, her an biz de saldırıya uğrayacakmışız ciddiyetiyle hareket etmemiz bizi %100 korumasa bile başlangıç için önemli olacaktır.

 

Güvenli günler!